Droge huid

Huidproblemen en oplossingen

Droge huid

Heeft jouw huid een trekkerig, jeukend of oncomfortabel gevoel? En zie je schilfertjes en droogte/verticale lijntjes? Grote kans dat je een droge huid hebt. 

Maar wat is een droge huid precies? En wat kun je eraan doen? 

 

Wat is een droge huid? 

Een droge huid is te herkennen aan een trekkerig gevoel van de huid, schilfers, jeuk en irritatie. Een droge huid kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld koude, warmte, maar het kan ook aanleg zijn, hormonen of het gebruik van verkeerde verzorgingsproducten. 

Onze huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenste huidlaag (epidermis) zorgt voor een natuurlijke beschermlaag tegen alle invloeden van buitenaf. Dit noemen we de huidbarrière. Bij een normaal werkende huid is er een juiste balans tussen talg, zweet en vetten (lipiden).

Een droge huid ontstaat door een tekort aan lipiden in de bovenste huidlaag. Bij een tekort aan lipiden is de huidbarrière niet sterk genoeg om vochtverdamping vanuit de diepere huidlagen tegen te houden. Hierdoor is de droge huid zowel vochtarm als vetarm. Ook is de huid meer vatbaar voor invloeden van buitenaf waardoor de huid snel geïrriteerd en gevoelig is. 

 

Een droge huid kenmerkt zich door:

  • Een strak, trekkerig gevoel van de huid
  • Jeuk
  • Een doffe of grauwe huid
  • Witte schilfertjes
  • Rimpeltjes, fijne lijntjes
  • Vroegtijdig ontstaan van couperose

 

Oorzaken

Een droge huid kan verschillende oorzaken hebben; 

Aanleg – De droge huid ontstaat doordat de talgklieren te weinig talg produceren, waardoor de huid niet vet genoeg is en chronische droogte ontstaat. 

Verkeerde producten – Het komt vaak voor dat de huid droog is door het gebruikt van verkeerde producten en cosmetica. Dit zijn producten die de huid sterk uitdrogen en de huidbarrière aantasten door de aanwezigheid agressieve ingrediënten (bijvoorbeeld sulfaten, siliconen, parabenen, parfum en alcohol). De juiste huidverzorging is bij de droge huid dus erg belangrijk!

Seizoenswisseling – Veel mensen ervaren vooral in de winter een drogere huid. Dit komt door de verandering in luchtvochtigheid en een droge lucht in huid door de verwarming. Daarnaast kan de huid door zon, zee, strand of na een vakantie uitgedroogd zijn. Het is dus belangrijk om de verzorgingsroutine aan te passen aan het seizoen en de juiste werkstoffen toe te passen. 

Andere oorzaken – Te weinig water drinken. Veel koffie, alcohol of andere vochtonttrekkende voedingsmiddelen tot je nemen. Roken. Te veel en te warm douchen (warm water spoelt de vetten van je huid). Bij sommige aandoeningen komt een droge huid vaker voor, bijvoorbeeld psoriasis, eczeem of diabetes. Erfelijke oorzaken.

 

Wat kun je zelf doen? 

Zachte en milde reiniging – Vaak heeft een reinigingsproduct een ontvettende werking op de huid. Dit is een NO-GO voor een droge huid. Kies voor een milde reiniging, zoals een reinigingsmelk of een kalmerend product. 

Exfoliant – Bij een droge huid zijn vaak schilfers te zien. Dit is een opstapeling van dode huidcellen. Door een milde exfoliant te gebruiken wordt de huid gestimuleerd tot huidvernieuwing en komt een nieuw en fris huidje naar boven. Ook zorgt exfolieren voor een betere opname van werkstoffen in producten. 

Niacinamide (vitamine B3) – Is als een natuurlijk antibiotica voor de huid. Voor de droge huid is dit ingrediënt fijn omdat het ceramiden en vrije vetzuren in de huid aanmaakt. Dit zijn de natuurlijke huidvetten die een droge huid tekortkomt. Op deze manier wordt de huidbarrièrefunctie versterkt, waardoor de huid beter in staat is om vocht vast te houden. Daarnaast werkt niacinamide ontstekingsremmend, huid herstellend en egaliserend op de teint en huidstructuur.

Hyaluronzuur – Zuigt als het ware vocht op in de huid en houdt het vast. Dit herstelt het vochtgehalte, welke bij een droge huid vanwege verdamping erg laag is. Een herstellende crème en of serum.

Omega 3 suppletie – Omega-3 vetzuren stimuleren de huid van binnenuit de huid barrière te versterken. Omega-3 kun je zowel innemen als smeren voor het verminderen van een droge huid. Het kan bij een droge huid helpen om vaker vette vis te eten en/of dagelijks een visolie supplement van Sckin Nutrition te nuttigen.

 

Afspraak maken

Wil je meer informatie over het verminderen van een droge huid? Of alvast een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact met Beauty by Design. 

 

Geschikte behandelingen en meer informatie