Grove poriën

Huidproblemen en oplossingen

Wat zijn grove poriën?

Een porie is een opening in je huid. Het is een soort buisje in de huid met een opening dat loopt naar de oppervlakte van je huid. 

Een porie is verbonden met een talgklier of een zweetklier.

In je huid zit talg en dat wordt door dit buisje afgevoerd. Dit is een natuurlijk proces. Zweet komt vanuit de zweetklier ook door een porie naar buiten.

Grove poriën kunnen genetisch bepaald zijn doordat je een vette huid hebt. Maar kunnen ook worden veroorzaakt wanneer een porie verstopt raakt door een teveel aan talg en dode huidcellen. Daardoor wordt een porie wijder en kunnen er kleine comedonen ontstaan.

 

Oorzaken van grove poriën

  • Verstopping – Grove poriën ontstaan bijna altijd omdat ze verstopt zijn geraakt. Oorzaken zijn vaak een vette huid omdat de talgklieren van de vette huid overactief zijn en veel talg produceren. Maar ook verkeerde make-up, crèmes met veel chemische ingrediënten, verkeerde reiniging, vaak met de vingers het gezicht aanraken of andere soorten vervuiling rekken de poriën op waardoor ze duidelijker zichtbaar worden.
  • Minder elastische huid – Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriën wand. Talg, make-up resten en vuil blijven makkelijker in de poriën achter, waardoor ze zichtbaarder blijven.
  • Schade door de zon – Een huid die veel in de zon is geweest wordt na verloop van tijd steeds dikker. De huidcellen rond de randen van de poriën nemen toe, waardoor ze groter lijken.
  • Hormonen – Vrouwen hebben vaker last van grove, zichtbare poriën door de hormonale veranderingen die ze iedere maand doormaken. Tijdens de menstruatie wordt de huid vaak vetter en de poriën groter.
  • Erfelijkheid – Hebben één of beide ouders last van grove poriën dan is de kans dat het bij jou ook zo is, groter.

 

Wat kan je thuis doen aan grove porien?

Grove poriën kunnen helaas niet verdwijnen, het is wel mogelijk ze minder opvallend te maken. De beste manier om dit te doen is zorgen dat de huid soepel blijft en poriën niet verstopt raken. Door de juiste producten te gebruiken voorkom je dat de porien grover worden. Reinig de huid, zowel ‘s morgens als ‘s avonds, met een op de huid afgestemde reiniger, die zuren bevat waarmee talg, vuil en make-up goed opgelost worden. Mensen met een vette huid kunnen ook één tot twee keer per week scrubben. Gebruik een lichte, hydraterende emulsion ter verzorging van de huid.

 

Heb je last van grove poriën?

Dit is natuurlijk niet prettig. Wij helpen je om de grove poriën te herstellen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!

Voor meer vragen over grove poriën neem dan gerust vrijblijvend contact op met mij via de contactpagina.

 

Geschikte behandelingen en meer informatie