Vochtarme huid

Huidproblemen en oplossingen

Vochtarme huid

Er bestaat een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid (tekort aan vocht). De cellen in de huidlagen horen 10% vocht te bevatten. Wanneer dit minder is noemen we de huid vochtarm. Een vochtarme huid heeft een tekort aan water in de huid en de huid heeft niet het vermogen om het vocht vast te houden. De huid voelt trekkerig aan, laat kleine fijne lijntjes zien op de huid en kan schilferig zijn. Door een tekort aan vocht in de huid is de huid minder soepel en verliest zijn beschermende werking.

 

Een vochtarme huid kan eigenlijk drie oorzaken hebben:

  1. Het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid is te traag
  2. De huid bevat te weinig stoffen die water vast kunnen houden
  3. De verdamping uit de huid is te groot waardoor vocht niet goed in de huid blijft

 

Hoe je een vochtarme huid herkent?

Een vochtarme huid voelt trekkerig aan en is minder soepel. Door het vochttekort beschermt je huid minder goed en ontstaan er sneller rimpeltjes en droogtelijntjes.

 

Heb je last van een vochtarme huid?

Dit is natuurlijk niet prettig. Wij helpen je om een vochtarme of droge huid te herstellen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!

Een vochtarme huid kan bij ieder huidtype voorkomen. Een droog huidtype zal sneller last hebben van een slechte vochtbalans. Maar ook de vette huid kan uiteindelijk gedehydrateerd raken. Je ziet een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen die verkeerde cosmetica gebruiken. Vaak is sprake van een vicieuze cirkel. Ze gebruiken sterk reinigende producten, borstels of te grove scrubs om hun glimmende of onrustige huid onder controle te krijgen. Maar ze bereiken het omgekeerde. De beschermlaag van hun huid raakt beschadigd, waardoor deze geen vocht meer kan vasthouden. Er ontstaan juist meer onregelmatigheden als puistjes. Niet alleen huidverzorging, ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen zorgen voor een verstoorde vochtbalans.

Water toevoegen aan de vochtarme huid is niet de oplossing. En nee, ook het drinken van veel water zal er niet voor zorgen dat je huid ineens minder droog ziet. Het allerbelangrijkste bij een vochtarme (droge of vette) huid is het herstellen van de barrièrelaag. Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen in je huid beter verlopen.

Het is dus erg belangrijk dat de huid met kwalitatief hoogstaande producten, welke op de huidconditie zijn afgestemd, thuis worden gebruikt.

 

Barrièreherstellende en hydraterende stoffen

Heb je een vochtarme huid dan is het belangrijkste er voor te zorgen dat je huidbarrière weer sterk en gezond wordt. Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen in je huid beter verlopen. Je huid wordt weerbaarder en kan zich beter beschermen tegen bacteriën, schimmels. Er zijn ook hydraterende stoffen die de vochtbalans in de huid kunnen verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Heb je een vochtarme huid dan heb je zowel stoffen nodig die de huid wat ‘afsluiten’ als stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden.

Enkele voorbeelden van deze stoffen zijn:

Glycerine – Is zeer hydraterend en goed in combinatie met hyaluronzuur.

Hyaluronzuur – Zit in veel antirimpelcrèmes, maar zorgt er helaas niet voor dat de rimpels verdwijnen. Het is wel een kampioen hydrateren door zijn vochtvasthoudend vermogen.

Collageen – Kan net als hyaluronzuur goed water binden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet het in een crème niets aan je rimpels.

Glycolzuur – Verbetert de vochtbalans van de huid en verwijdert schilfertjes.

 

Wil jij af van een vochtarme huid?

Medisch schoonheidsspecialiste Sandra de Raat helpt jou je huid te verbeteren. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!

 

Afspraak maken

Wil je meer informatie het verminderen van een vochtarme huid? Of alvast een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact met Beauty by Design. 

 

Geschikte behandelingen en meer informatie