Acné

Huidproblemen en oplossingen

Wat is acne?

Overal op je lichaam, met uitzondering van je voetzolen en handpalmen, bevinden zich talgklieren in de huid.  Deze talgklieren bevatten vocht, waardoor je huid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je last hebt van acne, maken de talgklieren te veel talg aan. De overproductie van talg zorgt ervoor dat de afvoerkanaaltjes van je talgklieren deze niet meer kunnen afvoeren. De talgklieren raken hierdoor verstopt. Ook is deze talg vaak dikker, waardoor er een opeenhoping van niet goed afgevoerde talg, huidschilfers en bacteriën ontstaat. Deze ophopingen veroorzaken ontstekingen in de huid en kliertjes. Hierdoor ontstaan mee-eters, roodheid en puistjes.

 

De belangrijkste oorzaken

De mate waarin je acne krijgt is deels genetisch bepaald; mensen met een vette huid lopen eerder tegen dit huidprobleem aan dan mensen met een droge huid. Daarnaast is een van de belangrijkste oorzaken hormonale veranderingen (vooral in de puberteit). Er zijn nog meer factoren die acne in de hand werken. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van acne op een rijtje:

  • De pubertijd – Tijdens deze periode maak je veel lichamelijke veranderingen en een toename van hormonen mee. Dit zorgt ervoor dat je talgklieren groeien en meer talg aanmaken.
  • Disbalans van hormonen –  Zoals hierboven al even genoemd, wanneer hormonen in disbalans zijn, kan dit een trigger zijn om acne te krijgen. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat bepaalde bacteriën die van nature al op de huid aanwezig zijn, in aantal groeien en de talgklieren uitzetten.  Zo treedt acne vaak op tijdens zwangerschap, menopauze en bij gebruik van de pil en sommige andere medicatie.
  • Stress – Het lichaam maakt tijdens langdurige periodes van stress testosteron en cortisol aan. Deze stoffen zorgen ervoor dat de talgproductie toeneemt. Als de stress afneemt, zal ook de aanmaak van talg verminderen.
  • Make-up en uitdrogende producten – Overmatig gebruik van cosmetica kan er voor zorgen dat de poriën van de huid worden afgesloten. Dit is te voorkomen door de huid te reinigen met een cleanser na gebruik van make-up.
  • Slaaptekort– Hoewel slaaptekort acne niet direct beïnvloed speelt het zeker mee. Een slaaptekort gaat vaak samen met een verlaagd immuunsysteem. Het verlaagde immuunsysteem zorgt er voor dat je lichaam het moeilijker vindt om bacteriën af te stoten.
  • Voeding – Het is belangrijk om onbewerkt voedsel te eten en junkfood en ander kunstmatig voedsel met hormonen te vermijden. Zink, vitamine A en onverzadigde vetten zorgen juist voor de aanmaak van nieuwe cellen en kalmering van de huid.

 

Persoonlijk behandelplan

Een behandelplan is nodig om een mooi resultaat te bereiken, een intake vooraf is daarom ook nodig. Samen gaan we bekijken welke behandeling het meest geschikt is voor jouw. Ik heb met Dermaquest, Inspira Cosmetics, Enerpeel en SEYO TDA behandelingen en producten zeer goede resultaten behaald! Voor iedere behandeling geldt dat ze het meeste resultaat hebben als je jouw huid thuis de juiste gereedschappen geeft door middel van de juiste huidverzorging. Hiermee versterk je de werking van de behandelingen en blijven de resultaten langer zichtbaar.

 

Vergoeding zorgverzekering

Ik werk volgens de regels van de ANBOS en is in het bezit van de specialisatie Acné, waardoor vergoeding via de zorgverzekering mogelijk is. Afhankelijk van jouw polis kan deze behandeling worden vergoed door de zorgverzekering. De acnébehandeling wordt bij de meeste zorgverzekeringen wel vergoed.

Twijfel je of dat ook voor jouw geldt? In de polisvoorwaarden kun je zien of je hiervoor in aanmerking komt.

 

Afspraak maken

Wil je meer informatie over het verminderen en/of verwijderen van acne? Of alvast een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact met Beauty by Design. 

 

Geschikte behandelingen en meer informatie