Verslapte huid

Huidproblemen en oplossingen

Verslapte huid

Iedereen krijgt er ooit mee te maken….. een verslapte huid!

Wat is een verslapte huid?

Wanneer we ouder worden verliest het gezicht langzaam haar strakke contouren, het “verslapt”. Dit komt doordat collageen en elastine in de huid verminderd als we ouder worden. Ook andere factoren zoals de zon, suikers, alcohol en roken spelen daarin een rol. Dat resulteert in een verslapte kaaklijn, meer zichtbare neuslippen lijn en meer zichtbare rimpels. Ook de huid van het lichaam kan verslapt raken, hiervoor is een Contouring behandeling zeer geschikt.

De verouderde huid is:

 • Dun
 • Kwetsbaar
 • Slap en minder elastische
 • Droog
 • Vaal

 

Hoe ontstaat een oudere huid?

Het genetisch verouderen van onze huid heeft meerdere oorzaken. 

Hieronder noemen we enkele van de belangrijkste oorzaken van het verouderen van onze huid.

 • De opperhuid wordt steeds dunner
 • De lederhuid verandert door vermindering van
 • Bloedvaten in de huid (vale doffe huid)
 • Bindweefsel (collageenvezels zorgen voor het volume in de huid)
 • Elastine vezels (rekbaarheid van de huid)
 • Minder talgproductie door afname van de talgklieren (droge huid)

 

Externe oorzaken van huidveroudering

Zonbeschadiging – Wanneer de huid veel aan de zon wordt blootgesteld vindt extra afbraak van de elastine en collageenvezels plaats. Ultra violette straling brengt veel schade aan in de huid. Het UVA licht breekt het elastine in de vezels af. Het is net als bij een elastiekje in de zon. Deze wordt door de hoeveelheid straling poreus en breekt af. Zo gaat dat ook met onze elastinevezels. Ze worden poreus en breken af zodat er sneller en meerdere rimpels ontstaan. Je kunt het goed zien als je de huid iets spant. De talloze rimpeltjes verdwijnen dan weer maar laat je dan de huid weer los dan komen ze in alle glorie weer tevoorschijn!

Blootstelling aan te veel zon veroorzaakt ook collageen verlies. Collageen vezels zorgen voor een voller, gladder en stevige huid. De UVA-stralen dringen diep in de huid door tot in onze lederhuid. Daar worden collageenvezels aangemaakt. De UVA stralingen tasten de dieper gelegen vezels aan met als gevolg volume verlies en verslapping.

Roken – Een zeer belangrijke oorzaak van huidveroudering is roken.

Door de nicotine worden de elastine en collageenvezels aangetast. De celdeling is vertraagd. Roken veroorzaakt de productie van een enzym welke de elastische vezels van de huid beschadigen. De huid verliest zijn spankracht en wordt vaal en dof. Dit proces wordt door het roken vele malen versneld.

Alcohol – Teveel alcohol is slecht voor je huid, omdat dit de haarvaten in de huid verwijdt, wat huidschade en dus versnelde huidveroudering tot gevolg heeft

Stress – Het is wetenschappelijk bewezen dat je huid door stress sneller kan verouderen. Chronische stress zorgt voor meer vrij radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch material. Hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we.

Genen – In grove lijnen kunnen we stellen dat er twee soorten huidtype’s zijn. Een vette en een droge huid. Vanaf onze geboorte is al bepaald welke van deze twee huidtype’s we hebben. Ben je geboren met een huid die wat vetter is dan heb je over het algemeen geluk. Een vette huid blijft langer soepel en elastisch. Hierdoor zul je minder gauw rimpels krijgen dan een huid die van nature droger is. Verouderingsproces van de huid is een natuurlijk proces, dat verloopt volgens onze biologische klok. Hoe snel het proces verloopt, is onder andere afhankelijk van onze aanleg. De ene mens blijft nu eenmaal langer vitaal en soepel dan de ander.

Ongezonde voeding – Bij mensen die veel suiker- en koolhydraat rijke voeding eten gaat de huidveroudering een stuk sneller, omdat suikers in het lichaam leiden tot glycatie (suikerschade). Dit is een proces waarbij suikers zich binden aan eiwitten, wat een verhoogd niveau van ontstekingsreacties en dus celbeschadigingen en versnelde huidveroudering tot gevolg heeft.

 

Hoe een verslapte huid behandelen?

Een verslapping van de huid houd je niet helemaal tegen. Je wordt immers een dagje ouder. Wel kun je zo vroeg mogelijk beginnen om het verouderingsproces vertragen.

Tips bij een verslapte huid:

 • smeer jezelf dagelijks in met een crème met factor van 30 of hoger.
 • Vermijd stressvolle situaties en teveel zonlicht.
 • Rook je? Ook dat doet je huid verslappen. Probeer te stoppen.

 

Heb je last van een verslapte huid?

Dit is natuurlijk niet prettig. Medisch Schoonheidsspecialiste Sandra de Raat helpt jouw om de verslapte huid te verjongen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!

 

Afspraak maken

Wil je meer informatie over het verminderen van een verslapte huid? Of alvast een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact met Beauty by Design. 

Geschikte behandelingen en meer informatie